Gødning spiller en vigtig rolle i tilvejebringelsen af de næringsstoffer, der er nødvendige for sunde og frodige haver. De kan hjælpe med at sikre, at planterne har nok kvælstof, fosfor og kalium til at vokse hurtigt og effektivt. Når gødning anvendes korrekt, kan den også reducere skadedyrsproblemer, forbedre vandbindingen og jordstrukturen og øge mængden af organisk materiale i jorden.
Uorganisk gødning er fremstillet ved kemiske processer og giver direkte næringsstoffer til planterne på et umiddelbart grundlag. Disse typer gødning findes i en række forskellige former, herunder granulat-, væske- eller pulverblandinger. Granuleret gødning spredes normalt ud over havebede eller beplantede områder og kræver en vis ekstra forberedelse, før den er klar til brug. Flydende eller pulverblandinger er lettere at anvende, da de let opløses i vand og kan hældes direkte i havebeholdere eller på jorden omkring planterne.
Organiske gødninger består af naturlige materialer som f.eks. komposteret plantemateriale som tang eller gødning. Organiske gødninger afgiver deres næringsstoffer langsommere end deres uorganiske modstykker, da de først skal nedbrydes af jordorganismer, før næringsstofferne bliver tilgængelige for planternes optagelse. Denne langsomme frigivelse af organisk gødning betyder imidlertid, at den holder meget længere end uorganisk gødning, som skal tilføres hyppigere igen. GroGreen har et stort sortiment.
Det er vigtigt at overveje både dit budget og hvilken type planter du har, når du vælger gødning til din have. Hvis du leder efter et øjeblikkeligt fix med hurtige resultater, er en uorganisk gødning måske bedst egnet til dig; men hvis du leder efter langsigtede fordele uden at påvirke miljøet, kan organiske gødninger være et bedre valg, da de ikke indeholder nogen skrappe kemikalier eller forurenende stoffer, som kan skade din jordkvalitet med tiden.
For at få mest muligt ud af din gødning er der nogle trin, du kan tage for at sikre optimal effektivitet: sørg for, at din jord er ordentligt forberedt før påføring (dette omfatter jordbearbejdning og rivning) samt testning af dens pH-værdi; brug den korrekte dosis – for meget gødning kan skade sarte rødder, mens for lidt ikke giver nok næringsstoffer; hold styr på, hvor ofte du skal genbruge gødningen baseret på din jordtype; rotere afgrøder regelmæssigt, så forskellige planter får specifikke mængder af forskellige typer næringsstoffer i løbet af vækstsæsonen; undgå at anvende gødning i perioder, hvor der forventes regn, da dette kan resultere i udvaskning af værdifulde næringsstoffer; endelig må du ikke glemme mulch – mulch hjælper med at holde på fugten og regulere temperaturen, hvilket kan forbedre vækstraterne for nogle planter betydeligt!