En plakat er et stykke trykt papir, der normalt har en form for kreativt eller kunstnerisk element. Plakater hænges typisk op på vægge eller bruges som dekoration. Selv om de fleste plakater trykkes til kommercielle formål, trykkes nogle plakater af politiske årsager. Lad os se nærmere på plakaternes historie, og hvordan de bliver lavet.
Den første kendte plakat blev skabt i 1499 af Albrecht Dürer, en tysk kunstner, i 1499. Plakaten reklamerede for en kommende festival i Nürnberg. Trykket var så populært, at folk begyndte at stjæle det fra væggene! Dette startede en tendens til, at folk lavede tryksager til salg som souvenirs ved begivenheder som f.eks. messer og karnevaler.
I det 18. århundrede blev plakater brugt til at reklamere for teaterstykker og koncerter. Den mest berømte koncertplakat nogensinde er plakaten for den første Woodstock Music & Art Fair i 1969. Designet viser en hvid fredsdue på en levende gul baggrund. Plakaten anses nu for at være et ikon for 1960’ernes hippie-modkulturbevægelse.
Hvordan plakater fremstilles
Moderne plakater trykkes typisk ved hjælp af enten serigrafi eller digital trykteknologi. Ved serigrafi fremstiller man en stencil (eller “skærm”) og bruger derefter denne stencil til at påføre lag af blæk på papiret – ligesom en silkeskærm. Denne metode er bedst egnet til store oplag, fordi den er relativt hurtig og billig.
Digitaltryk er på den anden side bedst egnet til mindre oplag, fordi det ikke kræver, at der oprettes skærme. I stedet bruger digitale trykpresser storformatprintere til at udskrive direkte på plakatpapir. Denne metode er dyrere end serigrafi, men den giver større fleksibilitet med hensyn til designmuligheder.
Læs mere via plakater.